Skip to main content

Posts

Showing posts from January 22, 2017

PETUA PENTING UNTUK MEMASAK KEK

Semua orang pasti inginkan kek yang sempurna. kekadang bila saya buat kek tapi tak menepati piawaian rasa penat tak hilang. jadi apakah petua yang perlu kita ikut ya agar kek kita menjadi? Perlu ada Peralatan yang mencukupi. Ya, bagi saya peralatan salah satu faktor utama. Di sini saya senaraikan. penimbang berat dalam gram atau cawan& sudu sukatan.  kerana setiap gram tepung, telur, gula dan lain-lain menyumbang kepada kesempurnaan kek kita itu. Bayangkan jika kita terlebih tepung dah pasti kek kita keras dan kering. Ketuhar kebanyakkan resepi kek memerlukan memasak dalam ketuhar. dan pastikan ketuhar berfungsi dengan baik. Bagaimana? itu kena buat uji dan kenal pasti :). Ketuhar ini ada bermacam saiz dan kena kenal pasti ketuhar yang hendak dimiliki boleh memasak kek. Macam mana? perhatikan lambang yang ditampal pada kaca pintu itu.           Mesin pengadun/mixer/whisk ok, sebaik-baiknya perlu ada mesin pengadun/mixer. Kalau bernasib baik boleh

3 Perbezaan coklat compound dan cooking coklat

Cooking chocolate/coklat masakan mengandungi sangat sedikit kandugan massa koko dan sifat kelikatannya yang tinggi apabila dicairkan. Cooking chocolate/coklat masakan mempunyai sifat tepu yang tidak sesuai untuk digunakan bagi menyaluti, pengacuan atau pencelupan. Cooking chocolate/coklat masakan tidak perlu melalui penyepuhan coklat. Coklat kompoun mengandungi serbuk koko dan lemak koko gantian (lemak yang diperah daripada kelapa sawit. Coklat kompoun mempunyai rasa yang lebih sedap berbandig coklat masakan. Maka kegunaan coklat masakan ini mesti disertakan dengan bahan masakan lain didalam resepi. Coklat kompoun mempunyai struktur kelikatan yang rendah menyebabkan coklat kompoun ini sesuai untuk menyaluti, pengacuan atau pencelupan.   Sumber info: difference of chocolate , buku Terokai Rahsia Coklat Bersama Chef Amer