Skip to main content

Posts

Showing posts from June 4, 2017

tips untuk kek carrot gebu

Resepi kek carrot ini hanya memerlukan telur,gula, minyak, lobak merah, kismis, walnut dan tepung, sedikit baking soda dan soda bikarbonat.  Untuk pastikan kek carrot kita lembut dan lembab ialah dengan- pastikan lobak diserat kemudian direndam selama 3 minit dalam air panas, ditapis airnya. putarkan mesin pemutar pada kelajuan tinggi untuk adunan telur dan gulanya sehingga bertukar warna cerah sikit dan gebu. pastikan telur guna Gred A pastikan kita letakkan minyak secara perlahan-lahan ditepi mangkuk adunan yang sedang berpusing. Gunakan whisk  untuk meratakan lobak merah,kismis dan walnut .  Putarkan mesin dalam 2-3 minit untuk ratakan tepungnya,selepas letakkan bahan bertepung (tepung,soda bikarbonat dan baking powder)  Kek carrot ini tidak memerlukan masa yang lama untuk masak. Untuk ketuhar saya ianya memerlukan 35minit-40minit dengan suhu 180 celsius. Jika saya menggunakan loyang 6 inci bulat, (untuk 1 adunan-8inci) maka masanya menjadi 50minit sebab acuannya men