Cooking
chocolate/coklat masakan mengandungi sangat sedikit kandugan massa koko dan
sifat kelikatannya yang tinggi apabila dicairkan.
Cooking
chocolate/coklat masakan mempunyai sifat tepu yang tidak sesuai untuk
digunakan bagi menyaluti, pengacuan atau pencelupan.
Cooking
chocolate/coklat masakan tidak perlu melalui penyepuhan coklat.
Coklat kompoun
mengandungi serbuk koko dan lemak koko gantian (lemak yang diperah daripada
kelapa sawit.
Coklat
kompoun mempunyai rasa yang lebih sedap berbandig coklat masakan. Maka kegunaan
coklat masakan ini mesti disertakan dengan bahan masakan lain didalam resepi.
Coklat kompoun mempunyai struktur kelikatan yang rendah menyebabkan coklat kompoun ini sesuai untuk menyaluti, pengacuan atau pencelupan.
Sumber info: difference of chocolate, buku Terokai Rahsia Coklat Bersama Chef Amer
Comments
Post a Comment