Skip to main content

KEK HARIJADI



Seronokkan bila kita tengok anak-anak kita tersenyum dan ketawa bila melihat kek harijadinya menarik dan mengikut citarasa dia. Kalau ditanya anak saya, nanti nak kek harijadi macam mana? wahhh macam-macam idea dia, asyik bertukar fikiran...dan bila dah tak tahu nak pilih apa, maka anak saya pun akan meletakkan keputusan di tangan saya. Selalunya saya akan tanya diri saya berapa buget yang saya mampu kemudian baru saya akan pilih mana yang sesuai. 

Disini saya kongsikan sedikit idea saya yang tak seberapa ini untuk kek harijadi.



sugarcupkek kek harijadi
Kek Coklat Ogy. Kek ini sesuai untuk boys.

sugarcupkek kek harijadi
Yang ini pula kek coklat spiderman dan pasti ianya pilihan anak-anak lelaki.

sugarcupkek kek harijadi
Untuk tema kek ini ada unsur hitam putih, jadi saya berpendapat ianya lebih sesuai untuk anak lelaki.

sugarcupkek kek harijadi
Kek carrot fondant. Tema Kek ini sesuai untuk ketua keluarga atau rakan-rakan lelaki.

sugarcupkek kek harijadi
Cupkek Manchaster United. Kek ini sesuai untuk ketua keluarga.

sugarcupkek kek harijadi
Kek Coklat HelloKitty...sangat comel dan sesuai untuk girls...



sugarcupkek kek harijadi
Kek Coklat Indulgence, tema kek ini sesuai untuk girls. Berikut ada beberapa gambar kek yang sama.



sugarcupkek kek harijadi




sugarcupkek kek harijadi




sugarcupkek kek harijadi
Ini Brownies with walnut. Kek ini ditempah untuk meraikan harijadi, jadi saya hiaskan sedikit dengan bunga coklat ganache.

Bagaimana dengan idea sahabat? mungkin boleh dikongsikan bersama-sama.




























Popular posts from this blog

Pentingkah Gred telur untuk baking?

DiMalaysia, telur akan diperiksa dan digred mengikut saiz/gram dan kualiti mereka. Warna kulit telur itu (coklat atau putih) ditentukan oleh baka ayam dan mereka mempunyai kandungan nutrisi yang sama. DiMalaysia hampir kesemua pasaraya dan kedai runcit menjual telur jenis warna coklat. Warna telur kuning adalah bergantung kepada diet ayam itu. Sistem penggredan yang saya fahami diMalaysia adalah AA, A, B dan C. Ianya merujuk kepada kualiti luaran dan dalaman telur, dan saiz telur. Saiz telur antara lebih besar-lebih 70gm, besar-65gram, sederhana-60gram dan kecil-55gram. Sentiasa gunakan telur saiz yang dinyatakan dalam resipi. Jika saiz tidak dinyatakan dalam resepi itu, maka aggaplah ia adalah telur saiz A-besar. Kebanyakan telur yang digunakan untuk baking kek adalah pada suhu bilik. Satu cara yang cepat untuk memanaskan telur ke suhu bilik adalah dengan meletakkan ia di dalam air panas (bukan air mendidih ya :) ) selama 10 - 15 minit, jika tidak mahu maka boleh biarkan i...

Jenis-jenis Kek keju

Emmmpph....kek keju merupakan kek yang paling saya suka. Rasanya seperti ais krim dan teksturnya lembut berkrim....antara search engine google kegemaran saya ialah resepi kek keju. Bila kita rujuk pada search google, maka akan keluar 2 jenis kategori iaitu no baking cheese cake dan baked cheese cake. No baking cheese cake atau kek keju tanpa dimasak selalunya menggunakan kombinasi krim keju dan whipping cream (Dairy/non-dairy). dan satu lagi resepi mengandungi kandungan gelatin dan putih telur.  Manakala baked cheese cake atau kek keju dibakar turut mengandungi kuning telur, tepung jagung,mentega dan krim. Memang ada bermacam-macam jenis resepi kek keju ini dan selalunya kalau kita pergi ke Cafe-Cafe franchise kebanyakan jenis kek keju yang disediakan ialah kek keju New York.  Berdasarkan kepada Wikipedia, New York Cheese kek ini mula dicetuskan pada tahun 1872 secara tidak sengaja oleh seorang chef yang berada di New York...Di mana kek keju yang dihasilkan...

Baking powder Vs Soda Bikarbonat

Di Malaysia, baking soda atau soda bikarbonat adalah merujuk kepada perkara yang sama, tetapi di Amerika sebagai contoh, ia disebut sebagai baking soda. Baking soda dan baking powder/serbuk penaik tidak boleh ditukar ganti, tapi matlamat keduanya adalah sebagai ejen penaik. Apabila dimasukkan ke dalam adunan, ejen penaik menyebabkan gelembung udara (yang terhasil melalui bahan adunan yang dikacau, diadun atau dipukul) yang mengembang apabila adunan dimasak maka terhasillah adunan kek yang gebu dan mengembang naik. Baking soda merupakan bahan penaik asli(BASE). Bahan ini akan bertindak balas dengan kelembapan dan bahan berasid untuk menghasilkan tindakbalas kimia yang menyebabkan kenaikan kuantiti makanan tersebut . Apabila sesuatu resipi itu memerlukan baking soda (BASE), ia biasanya memerlukan beberapa jenis ACID. Seperti susu mentega, gula perang, yogurt, jus lemon, cuka, krim tartar, sirap pekat, sos epal, serbuk koko semulajadi (proses tidak dutch), atau madu....