Di Malaysia, baking soda
atau soda bikarbonat adalah merujuk kepada perkara yang sama, tetapi di Amerika sebagai contoh, ia disebut sebagai baking soda.
Baking soda dan baking powder/serbuk penaik tidak boleh ditukar ganti, tapi matlamat keduanya adalah sebagai ejen penaik.
Baking soda dan baking powder/serbuk penaik tidak boleh ditukar ganti, tapi matlamat keduanya adalah sebagai ejen penaik.
Apabila dimasukkan ke dalam
adunan, ejen penaik menyebabkan gelembung udara (yang terhasil melalui bahan
adunan yang dikacau, diadun atau dipukul) yang mengembang apabila adunan
dimasak maka terhasillah adunan kek yang gebu dan mengembang naik.
Baking soda merupakan bahan penaik asli(BASE). Bahan ini akan bertindak balas dengan
kelembapan dan bahan berasid untuk menghasilkan tindakbalas kimia yang
menyebabkan kenaikan kuantiti makanan tersebut.
Apabila sesuatu
resipi itu memerlukan baking soda (BASE), ia biasanya memerlukan beberapa jenis
ACID. Seperti susu mentega, gula perang, yogurt, jus lemon, cuka, krim tartar,
sirap pekat, sos epal, serbuk koko semulajadi (proses tidak dutch), atau madu. ACID ini penting
didalam satu resepi kerana ia akan bertindak balas dengan baking soda, yang
seterusnya mewujudkan karbon dioksida.
maka ramuan kek yang dibakar akan meningkat dengan baik sekali.
Baking soda merupakan agen penaik yang kuat. Malah, ia adalah kira-kira 3-4x lebih kuat daripada serbuk penaik. Ia bertindak sebagai leavener, dan memberikan kenaikan doh. Resipi yang menggunakan baking soda akan menghasilkan kek yang lebih gelap, dan rasa yang lebih baik berbanding dengan yang tidak.
Melebihkan sukatan baking soda didalam resepi anda tidak akan menjadikan adunan anda bertambah naik. Ini kerana teksturnya yang khusus menjadikan ianya istimewa dan tersendiri dan tidak boleh dibandingkan dengan serbuk penaik. Jadi ianya satu peringatan agar tidak memandai-mandai melebihkan sukatan kerana ia akan merosakkan rasa menjadi masam, pahit dan rasa seperti sabun.
Serbuk penaik,
turut mengandungi baking soda, jadi apabila sesuatu resepi mengandungi campuran
dengan bahan berasid jadi apa yang anda perlukan hanyalah menambahkan kelembapan. Bahan berasid yang
sering digunakan dalam serbuk penaik adalah krim tartar.
Anda boleh
membuat serbuk penaik anda sendiri: hanya perlu campurkan 2 bahagian krim
tartar dengan 1 bahagian baking soda (2:1).
Serbuk penaik
mempunyai rasa yang neutral dan sering digunakan dalam resipi yang mempunyai
bahan-bahan neutral lain, seperti susu.
Mengapa sesetengah resipi
memanggil kedua-duanya?
Beberapa resepi menggunakan kedua-dua
serbuk penaik dan baking soda. resipi ini mengandungi beberapa jenis asid
(yogurt, gula perang, dan lain-lain), bagaimanapun karbon dioksida yang
dihasilkan daripada asid dan baking soda tidak mencukupi untuk menghasilkan
ragi untuk adunan resipi tersebut. Itulah sebabnya serbuk penaik digunakan
sebagai menambah kenaikan adunan tersebut.
Pada asasnya, sebab bagi keperluan
kedua-duanya adalah kerana anda memerlukan lebih banyak agen penaik berbanding
kandungan asid yang ada dalam resipi. Ia mengenai kira-kira. dan kedua-duanya
tidak boleh disilih-gantikan. maka adalah penting untuk mengikut apa yang
dinyatakan dalam resepi tersebut.
Comments
Post a Comment