Skip to main content

Jenis-jenis Kek keju



cheese cake sugarcupkek


Emmmpph....kek keju merupakan kek yang paling saya suka. Rasanya seperti ais krim dan teksturnya lembut berkrim....antara search engine google kegemaran saya ialah resepi kek keju. Bila kita rujuk pada search google, maka akan keluar 2 jenis kategori iaitu no baking cheese cake dan baked cheese cake.
No baking cheese cake atau kek keju tanpa dimasak selalunya menggunakan kombinasi krim keju dan whipping cream (Dairy/non-dairy). dan satu lagi resepi mengandungi kandungan gelatin dan putih telur. 
Manakala baked cheese cake atau kek keju dibakar turut mengandungi kuning telur, tepung jagung,mentega dan krim.
Memang ada bermacam-macam jenis resepi kek keju ini dan selalunya kalau kita pergi ke Cafe-Cafe franchise kebanyakan jenis kek keju yang disediakan ialah kek keju New York. 
Berdasarkan kepada Wikipedia, New York Cheese kek ini mula dicetuskan pada tahun 1872 secara tidak sengaja oleh seorang chef yang berada di New York...Di mana kek keju yang dihasilkan adalah lebih berkrim dengan rasanya yang lebih padu.
Disini saya ingin kongsikan resepi kek keju yang selalu saya buat iaitu baked cheese cake. kek ini mengambil masa dalam 1jam 30 minit-1jam 45minit. kek ini juga perlu disediakan kek span sebagai base nya. Jadi perlu sediakan kek spannya dulu. Untuk resepi kek spannya ialah-

credit to natasha kitchen

6 biji telur gred A
1 cawan icing sugar
1 cawan tepung gandum serba-guna }
1/2 sudu teh baking powder            } dicampurkan sekali

Tips -
  • pastikan oven betul-betul panas pada suhu 180 celcius.
  • sediakan 2 loyang 9 inci yang telah dialas kertas baking
  • pastikan acuan dimasukkan ke dalam oven dengan segera setelah diletakkan tepung
  • jangan dibuka pintu oven sebelum tempohnya (23 minit-28minit)
caranya -

pukul semua telur selama 1 minit pada kelajuan tinggi. kemudian sambil itu tambahkan gula secara beransur-ansur. Pukul selama 8-10 minit sehingga telur betul-betul kembang dan berwarna krim.
kemudian gunakan penapis tepung, ayak tepung dan baking powder ke atas adunan telur itu dengan tiga peringkat. pada setiap peringkat adunan hendaklah di sekatakan menggunakan spatula.
kemudian dengan segera diletakkan dalam loyang 9 inci tersebut.
Bakar selama 23minit-28 minit.

dan untuk kek kejunya resepinya adalah dibawah. disini ada tiga peringkat penyediaan. penerangannya seperti berikut:-
tips=
-sediakan air panas dan loyang 12inci. isikan air panas ini sampai suku loyang ini. 
-panaskan oven pada suhu 150 celcius.
Bahan A
cream cheese (suhu bilik) 250gm
Mentega (suhu bilik)         30gm
Lemon jus dan serat kulitnya dari 1 biji saiz sederhana
Penerangan=
sediakan bahan di atas kemudian satukan dalam mangkuk mixer, pukul sehingga kembang pada kelajuan sederhana.
telur kuning (gred A)  4 biji
fresh cream/cream/UHT cream 150gm
tepung jagung                             40gm
penerangan=
pasang mixer pada kelajuan sederhana dan letakkan telur kuning satu persatu ke dalam Bahan A kemudian cream dan akhir sekali tepung jagung.
jangan pukul lama-lama.
letakkan ketepi.
sekarang sediakan bahan B
telur putih 4 biji dan gula icing 100 gm 
bahan ini hendaklah dipukul hingga betul-betul kembang putih.
Bahan B ini dicampurkan ke dalam bahan A tadi menggunakan whisk.
Panduan-
sediakan loyang 9 inci yang dialas kertas baking kemudian ambil satu kek sponge tadi (satu lagi boleh dibuat kek simple cream tiramisu) dan letakkan ke dalam loyang.
kemudian tuangkan ramuan cheese cream keatas kek span itu.
letakkan acuan ini ke dalam loyang 12 inci yang telah berisi air panas.
bakar selama 1jam kemudian alihkan loyang berisi air tadi bakar lagi selama 30minit pada suhu 180 celcius.
panduan untuk mengalihkan kek.
biarkan sejuk dalam 10minit, kemudian sapukan permukaan kek dengan minyak sayuran.
sediakan kertas baking saiz 12 inci loyang yang telah disapukan minyak sayuran dan ditaburkan tepung jagung-sekatakan.
gunakan pisau dan sisipkan disekeliling kek dengan berhati-hati agar mudah tanggal.
sekarang letakkan kertas itu atas kek terbalikkan kek itu atas jaring kek. alihkan kertas baking pada kek. ambil kek board letak diatas kek kemudian terbalikkan semula kek itu. alihkan kertas baking secara cermat.
sekian terima kasih.









Comments

Popular posts from this blog

Baking powder Vs Soda Bikarbonat

Di Malaysia, baking soda atau soda bikarbonat adalah merujuk kepada perkara yang sama, tetapi di Amerika sebagai contoh, ia disebut sebagai baking soda. Baking soda dan baking powder/serbuk penaik tidak boleh ditukar ganti, tapi matlamat keduanya adalah sebagai ejen penaik. Apabila dimasukkan ke dalam adunan, ejen penaik menyebabkan gelembung udara (yang terhasil melalui bahan adunan yang dikacau, diadun atau dipukul) yang mengembang apabila adunan dimasak maka terhasillah adunan kek yang gebu dan mengembang naik. Baking soda merupakan bahan penaik asli(BASE). Bahan ini akan bertindak balas dengan kelembapan dan bahan berasid untuk menghasilkan tindakbalas kimia yang menyebabkan kenaikan kuantiti makanan tersebut . Apabila sesuatu resipi itu memerlukan baking soda (BASE), ia biasanya memerlukan beberapa jenis ACID. Seperti susu mentega, gula perang, yogurt, jus lemon, cuka, krim tartar, sirap pekat, sos epal, serbuk koko semulajadi (proses tidak dutch), atau madu.  AC

Tips untuk elakkan edible image berkedut

Dah lama rasanya saya tak menulis blog. Untuk perkongsian hari ini ialah bagaimana mahu kurangkan kedut edible image di atas kek. Pada pengetahuan saya, edible image ini dibuat di atas kertas gula dan dicetak menggunakan printer yang khusus menggunakan pewarna makanan. Pengalaman saya pula dalam mengendalikan edible image ini sangatlah menyedihkan. Contohnya boleh tengok gambar dibawah ini, begitu berkedut sekali....mujurla sangat yang tempah ini jiran yang sporting sangat... Kemudian tak lama lepas tu ada lagi order kek nak letak edible image juga...waduh...berpeluh rasanya dok menaip dalam google tips-tips berkesan untuk meletak image atas kek. Syukur ada satu tips yang saya yakin berkesan dan boleh membantu....iaitu menggunakan coklat compound yang dicairkan. Dibawah ini saya kongsikan gambar edible image itu telah diletakkan atas coklat compound. Cara-caranya:- cairkan coklat compound menggunakan method double boil Berapa banyak? sekadar mencukupi untuk di

Pentingkah Gred telur untuk baking?

DiMalaysia, telur akan diperiksa dan digred mengikut saiz/gram dan kualiti mereka. Warna kulit telur itu (coklat atau putih) ditentukan oleh baka ayam dan mereka mempunyai kandungan nutrisi yang sama. DiMalaysia hampir kesemua pasaraya dan kedai runcit menjual telur jenis warna coklat. Warna telur kuning adalah bergantung kepada diet ayam itu. Sistem penggredan yang saya fahami diMalaysia adalah AA, A, B dan C. Ianya merujuk kepada kualiti luaran dan dalaman telur, dan saiz telur. Saiz telur antara lebih besar-lebih 70gm, besar-65gram, sederhana-60gram dan kecil-55gram. Sentiasa gunakan telur saiz yang dinyatakan dalam resipi. Jika saiz tidak dinyatakan dalam resepi itu, maka aggaplah ia adalah telur saiz A-besar. Kebanyakan telur yang digunakan untuk baking kek adalah pada suhu bilik. Satu cara yang cepat untuk memanaskan telur ke suhu bilik adalah dengan meletakkan ia di dalam air panas (bukan air mendidih ya :) ) selama 10 - 15 minit, jika tidak mahu maka boleh biarkan i