Acknowledgment :FreeDigitalPhotos.net, eggs by amenic181 |
Pengenalan
Telur dihasilkan oleh haiwan betina dari pelbagai spesies,
termasuk burung, reptilia, amfibia, mamalia, dan ikan.
Ianya merupakan makanan pilihan manusia semenjak beribu
tahun dahulu.
Reptilia telur terdiri daripada kulit telur perlindungan,
albumen (putih telur), dan vitellus (kuning telur), yang terkandung dalam
pelbagai membran nipis.
Pilihan yang paling popular untuk kegunaan telur adalah
telur ayam. pilihan lain yang popular untuk hidangan dalam masakan ialah telur
itik, telur puyuh, dan telur ikan.
Kandungan Telur
Secara keseluruhan kuning telur dan putih telur menyimpan
sejumlah besar protein dan choline dan ianya digunakan secara meluas dalam
masakan.
Maka tidak hairanlah bila Jabatan Pertanian Amerika
Syarikat mengkategorikan telur sebagai makanan asasi dalam Piramid Panduan
Makanan.kerana kandungan proteinnya. Walaupun pemakanan telur dinilai tinggi,
terdapat beberapa isu-isu kesihatan yang mungkin timbul daripada kualiti telur,
penyimpanan, dan alahan individu.
Khasiat Telur
Telur mengandungi sifar karbohidrat dan gula. Ini
bermakna anda boleh makan telur sahaja sebagai sarapan yang baik seminggu tanpa
perlu risau pada kesihatan diri.
Telur mempunyai bahan choline yang amat penting dan
sering dikumpulkan dengan vitamin B.
Choline digunakan untuk membina membran sel dan mempunyai
peranan dalam menghasilkan molekul isyarat dalam otak, bersama-sama dengan
pelbagai fungsi lain.
telur adalah sumber untuk mendapatkan choline yang sangat
baik. Sebiji telur mengandungi lebih daripada 100 mg nutrien yang penting ini.
Fungsi telur dalam membakar kek.
Secara amnya telur digunakan sebagai bahan penaik.
Putih telur dan kuning boleh mempunyai tujuan yang
berbeza, tetapi mereka juga boleh bersama untuk menghasilkan satu adunan yang
sempurna.
Putih telur boleh digunakan sebagai leavener, sebagai
asas untuk konfeksyen seperti marshmallow, dan sebagai satu komponen dalam
jenis aising. Mereka juga adalah bahan utama dalam meringue, seperti topping
yang indah pada pai lemon meringue klasik.
Resepi yang tertentu yang mempunyai bahan-bahan bakar yang
ringan akan menggunakan putih telur sebagai bahan utama seperti macaron yang
sempurna bagaikan kulit telur yang licin.
kuning telur boleh digunakan untuk menambah rasa dan
warna kepada makanan yang dimasak/dibakar, dan juga bertindak sebagai ejen
penebalan dalam kedua-dua makanan yang dimasak dan menghasilkan jenis-kastard. Lebih
padat sesuatu bahan makanan itu maka lebih tinggi penggunaan kuning telur
tersebut.
Untuk kelembapan dan / atau lebih berkrim
Jika anda melihat bahawa dalam satu satu masakan itu
mengandungi cecair lain sedikit, kemudian telur digunakan untuk kelembapan
tambahan. Dalam beberapa kes, ia juga akan dijadikan sebagai penambah krim dan
turut penyumbang kepada kelembapan.
Untuk penaik
Jika tidak ada ejen penaik lain dalam resipi (Contoh :.
serbuk penaik atau Baking Soda) tetapi anda mendapati bahawa ia mempunyai
bahan-bahan berasid di dalamnya (Contoh: Buttermilk, cuka, jus sitrus seperti
lemon / oren), maka telur secara khususnya dalam resipi ini digunakan
sebagai bahan penaik.
Sebagai pengikat
Apabila terdapat cecair yang cukup dan juga ejen penaik
(jika yang diperlukan / yang perlu bergantung kepada resipi) dan ejen
"gam" (Contoh: Tepung, serbuk roti, kacang dan lain-lain) maka Telur
digunakan sebagai pengikat.
Perlu diingatkan bahawa beberapa resipi cenderung untuk
menggunakan tepung dan serbuk roti bersama-sama dengan telur untuk menyediakan
makanan seperti burger, tekstur Patties lagi. Dalam kes sedemikian, anda akan
mendapati bahawa telur itu akan digunakan untuk memberikan lebih banyak lembapan
bersama-sama dengan sifat-sifatnya mengikat.
Sumber-sumber maklumat ini adalah dari:
Comments
Post a Comment