Butter atau mentega merupakan salah satu bahan bakeri yang
paling utama dalam pembuatan kek. Di Malaysia kebanyakan jenama yang sering
kita temui di pasaraya ialah produk FarmCow, Buttercup dan Fernleaf.
Mentega ini merupakan produk tenusu yang diperbuat daripada lemak
susu lembu yang telah dipisahkan daripada komponen susu lain. Mentega mempunyai
kira-kira 80% lemak mentega, ditambah 18% air dan 1% hingga 2% pepejal susu.
Keunikan rasanya yang lemak berkrim memberikan masakan kek
kita sedap dan lazat!.
Ada beberapa penjelasan yang boleh didapati di beberapa laman
web, bahawa sebelum ini mentega dianggap sebagai penyebab masalah kesihatan
seperti kardiovaskular. Tetapi kini orang ramai menganggap mentega ini
merupakan makanan yang sihat asalkan kita tidak mengambilnya secara berlebihan.
Fungsi lemak dari mentega dalam kek adalah lebih kompleks.
Kek biasanya dibuat dengan kaedah Creaming atau kaedah yang
semua dalam satu. Peranan lemak adalah berbeza dalam setiap kes.
Dalam kaedah Creaming lemak itu dipukul dengan gula sehingga
ia menjadi ringan, gebu dan pucat dalam warna. Semasa proses ini udara yang
dimasukkan ke dalam adunan memberi peningkatan adunan. Udara di dalam adunan
adalah penting kerana ia membentuk nukleus atau ruang kepada lain-lain gas, wap
air dari dioksida kelembapan dan karbon daripada serbuk penaik, berhijrah dan
mengembangkan pemanasan.
Ia adalah penting untuk memastikan adunan cukup stabil untuk
mengekalkan gas-gas ini dan menghasilkan kek dengan tekstur yang ringan. keadaan pepejal dan saiz kristal lemak mentega itu mempunyai pengaruh yang besar ke atas
prestasi pengudaraan.
Walaupun mentega mempunyai kandungan lemak yang sama tetapi
keluaran dari negara-negara yang berbeza akan menghasilkan keputusan yang
berbeza. Jika penyebaran yang mempunyai ciri-ciri Creaming baik dengan gula dan
mampu untuk memerangkap dan mengekalkan udara maka ia menghasilkan kek yang
baik.
Proses creaming melibatkan keseimbangan dinamik lemak, gula
dan air. Dengan kata lain jika mentega tidak di pukul secara perlahan dan tidak
sekata maka ini akan memberikan keputusan yang mengecewakan.
Kek atau muffin yang dibuat oleh kaedah yang semua dalam satu
umumnya kacau semua bahan-bahan cecair dengan baking soda dalam satu mangkuk
dan semua bahan-bahan kering termasuk serbuk penaik di dalam mangkuk lain.
Kedua-dua kemudiannya digabungkan bersama-sama sebelum dibakar. Dalam kaedah
ini ejen yang semakin meningkat adalah soda penaik dan serbuk penaik.
lemak ini tidak mempunyai fungsi pengudaraan tetapi seperti
dalam roti membuat ia akan membantu untuk mengekalkan gas yang dikeluarkan
semasa baking. Ini akan memberikan kek tekstur yang baik. Dalam usaha untuk
mencapai hasil yang optimum kuantiti mentega, air atau susu perlu diselaraskan
seperti yang telah dinyatakan didalam resepi tersebut.
Comments
Post a Comment