Kita selalu pergi ke pasaraya dan kedai runcit untuk membeli keperluan dapur. Dan ianya bergantung kepada apa yang kita perlukan. Contohnya tepung. Di Malaysia ada pelbagai jenis tepung contohnya tepung gandum, tepung beras, tepung pulut, tepung jagung dan sebagainya. Di sini saya ingin kongsikan tepung yang berkaitan dengan bakeri, Insya Allah saya akan kongsikan artikel tepung yang selalu digunakan dalam masakan kuih-muih tradisional Malaysia.
Tepung Gandum
Tepung pelbagai-guna atau selalunya
dilabelkan tepung gandum adalah tepung yang paling biasa digunakan dalam kategori bakeri. Tepung ini
diperbuat daripada campuran tepung gandum halus dan kasar.Gandum merupakan
bijiran yang mengandungi protein dan kanji. Tahap kandungan gluten dipengaruhi
secara langsung oleh tahap kandungan protein yang ada pada tepung gandum. Maka
kualiti prestasi tepung gandum itu dinilai berdasarkan berapa banyakkah gluten
yang dapat dihasilkan. Ini kerana ia penentu struktur dan tekstur ramuan yang
dibakar.
Tepung Roti
Tepung roti diperbuat sepenuhnya daripada gandum yang dikisar kasar. Gandum yang dikisar kasar ini menghasilkan gluten yang lebih tinggi kerana ia mempunyai kandungan protein yang lebih tinggi. Dan apabila ramuan roti ini diuli ia memerangkap gelembung udara dan ini sangat membantu untuk menghasilkan roti yang lebih gebu,lembut dan saiz yang lebih besar.
Tepung roti diperbuat sepenuhnya daripada gandum yang dikisar kasar. Gandum yang dikisar kasar ini menghasilkan gluten yang lebih tinggi kerana ia mempunyai kandungan protein yang lebih tinggi. Dan apabila ramuan roti ini diuli ia memerangkap gelembung udara dan ini sangat membantu untuk menghasilkan roti yang lebih gebu,lembut dan saiz yang lebih besar.
Ya, tepung roti merupakan pilihan yang
terbaik untuk kita membuat ramuan yang ada yis seperti roti dan donut. tetapi
bagaimana ketika anda memerlukan tepung roti ini ianya tiada atau kehabisan
stok? menurut pandangan The Kitchen, anda boleh tambahkan beberapa sudu gluten
ke dalam tepung serba-guna/tepung gandum anda. kerana seperti telah dinyatakan
di atas ianya membantu meningkatkan saiz dan melembutkan ramuan anda. Di Malaysia tepung roti ini lebih dikenali sebagai whole wheat flour dan selalunya dijual di kedai jual bahan Bakeri
Tepung Kek
Tepung kek atau tepung gandum halus/superfine flour pula terhasil daripada kisaran
yang sangat halus dari gandum. yang memberikan tekstur yang hampir seperti
sutera. tepung kek ini mempunyai kandungan protein yang rendah dan akibat
daripada proses kisaran telah mengubah struktur kanji dan lemak tepung
menjadikan PH nya lebih berasid. Proses ini menjadikan bahan bakar seperti kek
lebih gebu dan ringan.
Nasihat daripada pakar ialah jangan
menggunakan tepung kek untuk membuat roti. seandainya anda mahu membuat
roti anda perlukan tepung serba-guna dan 2 sudu besar tepung jagung untuk
sukatan secawan tepung.
Tepung Pastri
Tepung pastri dibuat dari gandum halus
lebih halus dari tepung serbu-guna tapi tidak sehalus tepung kek. tepung jenis
ini sesuai untuk tart, doh pai, muffin dan biskut. tepung ini menghasilkan
bahan masakan lembut tetapi rangup.
tepung pastri ini jarang sekali ditemukan
di kedai runcit atau di pasaraya. anda boleh membelinya di kedai menjual bahan
bakeri. Jika tiada, anda boleh saja mencampurkan nisbah 2:1 untuk tepung
serba-guna dengan tepung kek.
Tepung oat
Tepung oat dibuat daripada bijiran oat.
Rasanya yang manis menjadikannya hampir mirip seperti rasa tepung gandum.
Tepung oat ini adalah bebas gluten jadi ianya sangat sesuai untuk mereka yang
diet "bebas gluten". walaubagaimanapun tepung oat ini menjadikan
bahan makanan yang dibakar lebih padat atau berat. jadi anda perlu menambah
lebih banyak cecair atau agen penaik ke dalam resepi anda. Anda boleh
membelinya di kedai menjual produk kesihatan atau anda boleh membuatnya sendiri
dirumah. iaitu dengan mengisarnya sehingga menjadi serbuk halus. sebagai panduan
setiap 1 1/4 cawan oat akan menghasilkan 1 cawan tepung oat.
sebagai panduan untuk anda membuat tepung
naik sendiri adalah dengan menggunakan nisbah 1 cawan tepung serba-guna dengan
1 1/2 sudu teh serbuk penaik dan 1/4 sudu teh garam halus.
Sumber maklumat : 9types of Flour
Comments
Post a Comment