Ada pelbagai jenis gula putih yang boleh diperolehi di pasaran, seperti gula kasar, gula castor, gula icing dan gula kiub.
Gula putih merupakan sukrosa yang
terlerai selepas diekstrak daripada tebu. Apabila tebu sedia dituai, jus nya akan diekstrak dan proses ini dilakukan sehingga kelembapan dan tahap
kandungan air berkurangan. ketika itu sukrosa semulajadi dalam jus mula terjadi.
Perkataan Sukrosa berasal dari Perancis. Istilah ini bermaksud molekul gula
yang terdapat dalam tumbuhan dan madu.
Selepas proses ini dilakukan maka
terbentuklah serbuk gula yang dikehendaki. untuk menjadi gula putih satu
peringkat 'pemutihan/bleach' akan dilakukan. Proses kimia inilah menjadikan
gula yang diekstrak dari tebu menjadi putih.
Fungsi Gula
Selain daripada fungsinya sebagai
pemanis pada makanan dan minuman, ianya juga membantu dalam proses tindak
balas kimia semasa memasak dan baking. di mana, ketika proses masak dan
baking, gula akan menghasilkan keperangan atau caramelization dan tindak balas
maillard. Dimana asid amino dalam protein (yang ada dalam ramuan) bertindak
balas dengan gula pada pencapaian suhu tertentu dan menghasilkan pemerangan
atau caramelization iaitu warna keemasan dan rasa pedas.
Gula juga berfungsi mengekalkan
kelembapan dan menjadikan makanan kita lembut dan gebu kerana ia bersifat
hydroscopic iaitu menarik kelembapan.
Gula juga bertindak sebagai sumber
makanan untuk yis beragi di dalam masakan kategori roti. Jadi adalah penting
untuk meletakkan gula di dalam air bercampur yis bagi memastikan yis bertindak
balas dengan sempurna didalam masakan roti.
Gula perang ialah gula yang terhasil pada peringkat awal proses ekstrak
dari tebu. di mana ianya adalah semi-gula putih yang sebahagian molases semula
jadi masih lagi ada. Oleh kerana itu warna gula ini lebih gelap dari warna gula
putih dan rasanya juga lebih padu kemanisannya serta teksturnya lebih lembut
dan lembab.
mengikut sumber maklumat ini, sekarang pembuatan gula perang ialah dengan
menambah sirap pekat ke dalam gula putih. semakin gelap warna gula perang itu
maka lebih kuatlah rasanya. tips untuk menggunakan gula perang ini sebagai
ganti gula putih ialah dengan sukatan 1 cawan gula putih = 1 cawan gula perang
(pastikan gula perang ini dipadatkan sehingga
membentuk bekasnya apabila diterbalikkan). penggunaan gula perang di
dalam resepi akan memberikan sedikit rasa butterscotch dan kek akan jadi lebih
lembab.
sumber maklumat:
Comments
Post a Comment