Setakat ini, semua orang yang saya temui menggemari coklat termasuklah kek coklat. Bila saja sebut kek coklat maka terbayang rasanya yang lembut,lembab, penuh rasa coklat. Tambah-tambah ada letak badam atau walnut atau pecan...wallaahhh....sedapnya....
Ini mengingatkan saya ketika saya menjalankan tugas di area Bukit Bintang suatu ketika dulu....di situ saya pernah membeli kek coklat moist bersama pecan....emmm memang sedap... sebenarnya agak lama juga untuk saya dapatkan resepi kek coklat lembab. bila saya tanya rakan rakan saya, ada yang cakap resepi nya mudah..dan bila saya cuba dirumah tak jadi...
Saya pernah belajar untuk membuat kek coklat. Tapi ianya bukan seperti yang saya mahu. Tapi resepi-nya memang sedap...
Hanya pada 2 tahun lepas, saya dapat mencari resepi kek coklat yang saya mahu itu...jutaan terima kasih kepada masam manis....memang 100% resepi tulen. Ini resepinya, untuk panduan yang lebih mantap boleh rujuk pada blog masam manis ini ya.
Bahan A (disatukan dan diayak)
300gm tepung gandum
100gm serbuk koko
1
sudu teh serbuk penaik
1
sudu teh soda bikarbonat
Bahan B (dipukul sehingga kembang dan bertukar
warna kuning pudar sebelum dimasukkan Bahan C)
3
biji telur gred A
350gm gula kastor
1
sudu teh essen vanilla
2
sudu besar susu pekat manis
Bahan
C (disatukan ke dalam bahan B)
250ml
susu cair
250ml
minyak sayuran
Bahan
D (bahan terakhir dimasukkan dan dikacau menggunakan spatula)
250ml air panas
Tips: harus dipastikan bahan D diadunkan hanya
menggunakan spatula ini untuk memastikan keknya tiada gelumbung udara
Ok, semua bahan dah siap bolehlah bersedia untuk membakarnya pada suhu 180 celcius selama 1jam 30 minit atau sehingga ianya betul-betul masak.
sekian terima kasih
ini resepi yang pernah saya belajar dulu....
Comments
Post a Comment