Photo by Buenosia Carol from Pexels |
Ketahuilah bahawa setiap jenis lemak memberi kesan kepada kek dengan cara yang berbeza.
Kelembutan dan kelembapan kek berasaskan minyak lebih lembut dan lembap daripada yang dibuat dengan mentega, kerana protein minyak dapat menyaluti protein tepung gandum lebih baik daripada mentega. Manakala protein yang terhasil dari mentega tidak dapat menyaluti protein tepung gandum dengan secukupnya, maka protein tepung gandum ini akan mengikat dengan air. Hasilnya membuatkan struktur kek tidak begitu gebu dan agak kenyal.
photo credited to Pexels |
Minyak zaitun merupakan salah satu minyak yang paling sihat kerana asid lemak tanpa monounsaturated, malah minyak zaitun adalah salah satu minyak yang terbaik untuk membuat kek !
Ia boleh melembapkan dan melembutkan kek malah lebih baik daripada mentega dan lemak sayuran dan ia juga dapat meningkatkan rasa lebih baik daripada minyak lain dan yang paling penting ianya baik untuk kesihatan kita!
Comments
Post a Comment