Kek carrot saya adalah kek yang diadun bersama lobak merah yang telah diparut halus, kismis dan kekacang badam atau walnut. kombinasi ini menghasilkan rasa yang unik. Untuk menyediakan kek carrot lembab ini adalah bergantung pada kesegaran dan cara penyediaan lobak merahnya. Saya akan pastikan parutan lobak merah ini mesti direndam selama 3 minit dalam air panas kemudian ditapis airnya.
Kismisnya saya akan potong halus-halus agar jusnya akan meresap kedalam kek. Walnutnya pula saya akan bakarkan ke dalam ketuhar sehingga mengeluarkan aromanya yang sedap dan bertukar warna menjadi sedikit coklat.
Resepi kek carrot ini sangat mudah sebenarnya. Hanya memerlukan telur,gula, minyak, lobak merah, kismis, walnut dan tepung, sedikit baking soda dan soda bikarbonat. untuk saya menyediakan kek ini saya akan adun dahulu telur dan gulanya sehingga bertukar warna lemon kemudian baru saya letakkan minyak secara perlahan-lahan ditepi mangkuk adunan yang sedang berpusing.
Kemudian saya akan letakkan lobak merah,kismis dan walnut dengan menggunakan whisk. Selepas letakkan bahan bertepung (tepung,soda bikarbonat dan baking powder) saya akan putarkan mesin dalam 2-3 minit untuk ratakan tepungnya. Setelah itu saya letakkan 2 titik Cinnamon Bark Essential Oil Flavoring.
Kek carrot ini tidak memerlukan masa yang lama untuk masak. Untuk ketuhar saya ianya memerlukan 35minit-40minit dengan suhu 180 celsius. Jika saya menggunakan loyang 6 inci bulat, maka masanya menjadi 50minit sebab acuannya menjadi tebal dan tinggi.
Untuk 1 adunan-Size loyang -8inci
Bahan A
Minyak Jagung 220ml
Gula 160gm
Telur Gred B 4 biji
Bahan B
Carrot yang telah disagat halus yang sudah
direndam 3 minit dalam air panas 200gm
Almond atau walnut 50gm
Appricot cincang halus/nenas potong dadu 110gm
Kismis 70gm
Bahan C (Diayak 1 kali sahaja)
Superfine flour 200gm
Baking powder 2 tsp
Baking Soda 1 tsp
Cinnamon Bark Essential Oil Flavoring 2 drops (bahan terakhir diletakkan dalam adunan)
Comments
Post a Comment